Sözün bir kıymetinin kalmadığını hepimiz biliyoruz. Bize söz veren insanların sözünü tutması artık bizi şaşırtıyor. Bugün ak dediğimize yarın kara diyoruz. Bir sözümüz diğeriyle uyuşmuyor. Bu tutarsızlığın ne kadar büyük tahribatlar yaptığının farkında değiliz. Mesleğim psikoloji olduğu için bu açıdan da bakıyorum. Söz insanı şekillendiren en büyük etkendir. İnsan kişiliği söz ile inşa olur. Bu sözümde abartı görebilirsiniz. Ama ben bunu savunuyorum. Bugün bizim bu tutarsız konuşmalarımıza, verdiğimiz sözü tutmadığımıza şahit olan yeni nesil bizden çok daha kötü olacaktır. Kişiliklerinin oturması mümkün olmayacaktır. Bunun sorumluları da biz olacağız.
Söz bir insanın tüm kişiliğini, bir toplumun ne olduğunu yansıtır. Eskiden büyükler konuşur, diğerleri de onların sözleriyle hareket ederlerdi. Bir hiyerarşi, bir düzen vardı. Yarın toplantı yapılacak, şuraya gidilecek, şu yapılacak dendiğinde o toplantı yapılır, oraya gidilir ve o iş olurdu. Eskiden doğru yanlış daha belliydi. Bir babanın doğrusu hayatı boyunca devam ederdi. Çocuklar bu doğrularla büyür ve şekillenirlerdi. Babalarına benzerdi. Bayanlar için de böyleydi. Anne ve babanın verdikleri sözler değer taşırdı. Sözleri geçerdi. Şimdi durum değişti.
Eskiden ustalardan sadece sanat değil aynı zamanda hayat da öğrenilirdi. Çıraklar ustalarına azami saygı duyar, emirlerini harfiyen yerine getirir ve onlardan korkardı. Askerde komutan, okulda öğretmen, akademide hoca söz sahibiydi. İşler böyle giderdi. Şimdi durum değişti. En kıdemli kişilerin bile sözlerine itibar edilemiyor. Sözleri kayıtlara geçen konuşmacılar çok rahat dün söylediklerinin tersini söylüyor. Hesap soran da olmuyor. Çünkü toplumun çoğu bu verdiği sözü tutmuyor. Bu durum sözü söyleyeni geçici olarak rahatlatsa da salında uzun vadede herkes yalandan şikâyetçi. Aksi düşünülemez. İşin ucu herkese dokunuyor.
Zaman değişti. İnsanlar güvenilmez oldu. Bunun çaresi her şeyi kağıt altına almak; sözleşme, kontrat, senet, sözleşme imzalamak değil. Bunları yapalım. Ama dedim ya sözler insan kişiliğini oluşturuyor. İnsan ailesinden, okuldan, çarşıdan, televizyondan duyduklarıyla şekilleniyor. Bu yüzden ne söylediğimize dikkat etmemiz gerekir. Bu yüzden verdiğimiz sözde durmamız gerekir. Bu yüzden söylediklerimizi tartıp biçemiz gerekir. Neslimizin sağlam yetişmesi için sözümüz özümüz olmalı.